Echografie kan inzicht bieden als klachten onduidelijk voor je zijn

Heeft u last van een pees of spier? Of heeft u het vermoeden dat u een slijmbeursontsteking heeft? Echografie kan inzicht bieden als deze klachten onduidelijk voor u zijn. Echografie is een vorm van onderzoek waarbij ultrageluidsgolven worden gebruikt. Hiermee kunnen weefsels, spieren, pezen, botten en banden in beeld worden gebracht en eventuele bijzonderheden of afwijkingen worden geconstateerd.

Wanneer echografie?

Echografisch onderzoek kan van pas komen bij het stellen van de juiste diagnose of om de oorzaak van het afwijkend beloop te bepalen. Soms zijn klachten niet of minder goed te verklaren aan de hand van het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek. Ook kan het zijn dat klachten minder goed herstellen dan verwacht. Daarnaast kan echografie een bijdrage leveren aan het bepalen van het vervolgtraject bij de fysiotherapeut.

Indicaties

Echografie wordt in onze praktijk onder andere toegepast bij acute blessures en chronische aandoeningen.

Bij acute blessures kunt u denken aan:
• Spier-, pees-, of bandletsel
• Een bursitis of capsulitis

Bij chronische aandoeningen;
• Peesaandoening (Tendinopathie)
• Kalkstukjes (Pees calcificaties)
• Kraakbeen schade
• Los botstukje (Corpora libera)
• Bakerse cyste, ganglion, synovia

Verloop van het onderzoek

De echografist brengt op het te onderzoeken lichaamsdeel gel aan om het contact tussen de huid en het echoapparaat (transducer) te verbeteren. De echografist beweegt de transducer over de huid en bekijkt tegelijkertijd de echobeelden op een monitor. De uitkomsten van het echografisch onderzoek worden meegenomen in het verslag dat de echografist opstelt. Dit verslag zal teruggekoppeld worden naar de behandelend fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal samen met u het vervolgtraject bepalen. Het onderzoek duurt 10 tot 20 minuten, dit is afhankelijk van het onderzoeksgebied.