Elastische steunkousen

Elastische steunkousen

Elastische steunkousen zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met diverse aandoeningen aan de benen. Ze bieden ondersteuning, verbeteren de bloedsomloop en helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende klachten. Hier volgt een uitgebreide uitleg over elastische steunkousen, hun werking, toepassingen en voordelen.

Wat zijn elastische steunkousen?

Elastische steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, zijn speciaal ontworpen kousen die druk uitoefenen op de benen. Ze zijn gemaakt van elastisch materiaal dat de benen strak omsluit. De druk die de kousen uitoefenen is het hoogst bij de enkels en neemt geleidelijk af richting de knie of dij. Dit drukverloop stimuleert de bloedsomloop en helpt bij het afvoeren van overtollig vocht.

Hoe werken elastische steunkousen?

De werking van elastische steunkousen is gebaseerd op het principe van compressie. Door druk uit te oefenen op het weefsel van de benen, ondersteunen ze de functie van de bloedvaten en spieren. Dit heeft verschillende positieve effecten:

 1. Verbetering van de bloedsomloop: De druk helpt het bloed beter terug te stromen naar het hart, wat de circulatie verbetert.

 2. Afvoer van overtollig vocht: Door de compressie wordt vocht dat zich in de weefsels heeft opgehoopt, teruggedreven in de bloedvaten en afgevoerd.

 3. Ondersteuning van verzwakte vaten: De kousen brengen verwijde bloedvaten terug tot een meer normale omvang.

 4. Vermindering van zwelling: Door de verbeterde circulatie en vochtafvoer nemen zwellingen in de benen af.

Toepassingen van elastische steunkousen

Elastische steunkousen worden voorgeschreven voor verschillende aandoeningen en situaties:

 • Spataderen: De kousen ondersteunen de verzwakte vaatwanden en verminderen pijn en zwelling.
 • Oedeem: Bij vochtophoping in de benen helpen de kousen bij het afvoeren van overtollig vocht.
 • Trombose: Na een trombose kunnen de kousen helpen bij het herstel en het voorkomen van nieuwe bloedstolsels.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kunnen de kousen helpen bij het voorkomen van vermoeide en zware benen.
 • Langdurig staan of zitten: Voor mensen met een staand of zittend beroep kunnen de kousen preventief worden gebruikt.
 • Reizen: Tijdens lange vlieg- of autoreizen kunnen de kousen het risico op reizigerstrombose verminderen.

Voordelen van elastische steunkousen

Het dragen van elastische steunkousen biedt verschillende voordelen:

 1. Vermindering van pijn en vermoeidheid in de benen
 2. Afname van zwelling in voeten, enkels en benen
 3. Verbetering van de bloedsomloop
 4. Preventie van spataderen en andere vaataandoeningen
 5. Ondersteuning bij het herstel na vaatproblemen of operaties
 6. Vermindering van het risico op trombose

Soorten elastische steunkousen

Er zijn verschillende soorten elastische steunkousen beschikbaar, afhankelijk van de behoeften van de patiënt:

 • Kniekousen: Reiken tot net onder de knie
 • Dijbeenkousen: Reiken tot het bovenbeen
 • Panty’s: Bedekken beide benen en het onderlichaam
 • Zwangerschapspanty’s: Speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen

De kousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen, variërend van lichte tot sterke compressie, afhankelijk van de medische indicatie.

Het aanmeten van elastische steunkousen

Voor een optimale werking is het belangrijk dat elastische steunkousen correct worden aangemeten. Dit wordt meestal gedaan door een gespecialiseerde bandagist of zorgverlener. Zij nemen nauwkeurige metingen van uw benen om de juiste maat en drukklasse te bepalen. Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort en de effectiviteit van de kousen.

Elastische steunkousen zijn een effectief hulpmiddel bij diverse been- en vaataandoeningen. Ze bieden ondersteuning, verbeteren de bloedsomloop en dragen bij aan het verminderen van klachten. Met de juiste maat en drukklasse kunnen ze een significante verbetering in comfort en gezondheid bieden voor mensen met beenklachten.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Elastische steunkousen verliezen na verloop van tijd hun elasticiteit en daarmee hun effectiviteit. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kousen elke 3 tot 6 maanden te vervangen, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de kousen. Raadpleeg uw zorgverlener voor specifiek advies over uw situatie.


Ja, er zijn speciale sportcompressiekousen beschikbaar die geschikt zijn voor gebruik tijdens het sporten. Deze kousen kunnen de bloedcirculatie verbeteren, spiervermoeidheid verminderen en het herstel na het sporten bevorderen. Het is wel belangrijk om kousen te kiezen die specifiek voor sportdoeleinden zijn ontworpen.


Voor een optimale levensduur en hygiëne is het belangrijk om uw elastische steunkousen goed te onderhouden. Was de kousen regelmatig (bij voorkeur dagelijks) met een mild wasmiddel in lauw water. Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de elasticiteit kan aantasten. Droog de kousen aan de lucht en vermijd direct zonlicht of warmtebronnen zoals radiatoren. Volg altijd de specifieke wasinstructies van de fabrikant.