Longfysiotherapie

Herstel en verbetering van longgezondheid

Longfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op de behandeling en het herstel van patiënten met chronische longziekten zoals COPD, astma, en longfibrose. Deze therapie speelt een cruciale rol in het verbeteren van de ademhalingsfunctie, het verhogen van de fysieke capaciteit, en het bevorderen van de algehele kwaliteit van leven voor mensen met longproblemen.

Wat is longfysiotherapie?

Longfysiotherapie omvat een reeks oefeningen en technieken die zijn ontworpen om de longfunctie te verbeteren, de ademhalingsspieren te versterken, en de algehele fysieke conditie te verhogen. Het doel is om patiënten te helpen beter om te gaan met hun aandoening en hun dagelijkse activiteiten met minder moeite uit te voeren.

Belangrijke componenten van longfysiotherapie

 1. Ademhalingsoefeningen: Deze oefeningen helpen bij het verbeteren van de ademhalingspatronen en het vergroten van de longcapaciteit. Voorbeelden zijn diafragmatische ademhaling en lipgetuite ademhaling.
 2. Fysieke Training: Dit omvat aerobe oefeningen zoals wandelen, fietsen, en zwemmen, die helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het uithoudingsvermogen.
 3. Spierversterkende Oefeningen: Gericht op het versterken van de ademhalingsspieren en de spieren die betrokken zijn bij dagelijkse activiteiten.
 4. Educatie en Advies: Patiënten leren over hun aandoening, hoe ze symptomen kunnen beheersen, en hoe ze een gezonde levensstijl kunnen handhaven.

Voordelen van longfysiotherapie

Longfysiotherapie biedt tal van voordelen voor patiënten met chronische longziekten:

 • Verbeterde Ademhalingsfunctie: Door regelmatige ademhalingsoefeningen kunnen patiënten efficiënter ademen en de zuurstofopname verbeteren.
 • Verhoogde Fysieke Capaciteit: Fysieke training helpt bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de spierkracht, waardoor dagelijkse activiteiten minder inspannend worden.
 • Verminderde Symptomen: Patiënten ervaren vaak minder kortademigheid en vermoeidheid.
 • Betere Kwaliteit van Leven: Door de algehele verbetering van de fysieke en mentale gezondheid kunnen patiënten een actiever en bevredigender leven leiden.

Voor wie is het geschikt?

Longfysiotherapie is geschikt voor een breed scala aan patiënten met verschillende longgerelateerde aandoeningen, waaronder:

 • COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease): Een progressieve longziekte die ademhalingsproblemen veroorzaakt.
 • Astma: Een chronische aandoening die leidt tot ontsteking en vernauwing van de luchtwegen.
 • Longfibrose: Een aandoening waarbij littekenweefsel zich in de longen vormt, wat leidt tot ademhalingsproblemen.
 • Bronchiectasie: Een aandoening waarbij de luchtwegen abnormaal verwijd zijn, wat leidt tot ophoping van slijm en frequente infecties.

Hoe werkt longfysiotherapie?

Longfysiotherapie begint meestal met een uitgebreide evaluatie van de patiënt, inclusief een beoordeling van de longfunctie, fysieke conditie, en medische geschiedenis. Op basis van deze evaluatie wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van de patiënt.

Behandelingssessies

Tijdens de behandelingssessies werkt de patiënt samen met een gespecialiseerde longfysiotherapeut aan verschillende oefeningen en technieken. Deze sessies kunnen individueel of in groepsverband plaatsvinden en omvatten vaak:

 • Ademhalingsoefeningen: Om de ademhalingsspieren te versterken en de ademhaling te verbeteren.
 • Fysieke Training: Om de algehele fysieke conditie te verbeteren.
 • Spierversterkende Oefeningen: Gericht op het versterken van de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling en dagelijkse activiteiten.
 • Educatie: Over de aandoening, het gebruik van inhalatoren, en technieken om symptomen te beheersen.

Thuisoefeningen

Naast de sessies met de therapeut, krijgen patiënten vaak oefeningen mee naar huis om dagelijks uit te voeren. Dit helpt bij het behouden van de voortgang en het verder verbeteren van de longfunctie en fysieke conditie.

Het belang van vroege interventie

Vroege interventie met longfysiotherapie kan een significant verschil maken in het verloop van chronische longziekten. Door vroegtijdig te beginnen met therapie kunnen patiënten de progressie van hun aandoening vertragen, hun symptomen beter beheersen, en hun algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Zoek nu contact met Cure+

Longfysiotherapie is een essentiële behandeling voor mensen met chronische longziekten. Het biedt een holistische benadering die niet alleen gericht is op het verbeteren van de longfunctie, maar ook op het verhogen van de fysieke capaciteit en de kwaliteit van leven. Door samen te werken met gespecialiseerde longfysiotherapeuten kunnen patiënten leren hoe ze hun aandoening beter kunnen beheersen en een actiever en gezonder leven kunnen leiden.

Neem vandaag nog contact op met Cure+, dan kunnen we samen kijken wat we voor u kunnen betekenen.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Longfysiotherapie biedt tal van voordelen, waaronder verbeterde ademhalingsfunctie, verhoogde fysieke capaciteit, verminderde symptomen zoals kortademigheid, en een betere kwaliteit van leven.


Longfysiotherapie is geschikt voor patiënten met verschillende longgerelateerde aandoeningen zoals COPD, astma, longfibrose, en bronchiectasie.


Een typische sessie omvat ademhalingsoefeningen, fysieke training, spierversterkende oefeningen, en educatie over de aandoening en symptoom management. Sessies kunnen individueel of in groepsverband plaatsvinden.