Lymfedrainage / Oedeemtherapie

Lymfedrainage/oedeemtherapie

Lymfedrainage, ook bekend als oedeemtherapie, is een gespecialiseerde massagetechniek die gericht is op het stimuleren van het lymfestelsel om overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze therapie is vooral nuttig voor mensen die lijden aan lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich ophoopt in de weefsels, wat leidt tot zwelling en ongemak.

Wat is lymfedrainage?

Lymfedrainage is een zachte, ritmische massagetechniek die de natuurlijke lymfestroom in het lichaam bevordert. Het lymfestelsel speelt een cruciale rol in het immuunsysteem door het transporteren van lymfe, een vloeistof die rijk is aan witte bloedcellen, door het lichaam. Wanneer dit systeem niet goed functioneert, kan lymfevocht zich ophopen, wat leidt tot zwelling, ook wel oedeem genoemd.

Hoe werkt lymfedrainage?

De techniek van lymfedrainage omvat lichte, ritmische bewegingen die de lymfeklieren en lymfevaten stimuleren. Dit helpt om de lymfevloeistof door het lichaam te verplaatsen en overtollig vocht en afvalstoffen te verwijderen. De massage begint meestal bij de lymfeklieren in de nek en werkt zich langzaam naar beneden door het lichaam, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan gebieden met zwelling.

Voordelen

Lymfedrainage biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Vermindering van Zwelling: Door het stimuleren van de lymfestroom helpt lymfedrainage om overtollig vocht uit de weefsels te verwijderen, wat zwelling vermindert.
 • Pijnverlichting: De zachte massagetechniek kan helpen om pijn en ongemak te verminderen die gepaard gaan met zwelling.
 • Verbeterde Immuunfunctie: Door het bevorderen van de lymfestroom kan lymfedrainage helpen om het immuunsysteem te versterken.
 • Ontspanning: De zachte, ritmische bewegingen van de massage kunnen ook helpen om stress en spanning te verminderen, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van welzijn.

Indicaties voor lymfedrainage

Lymfedrainage kan nuttig zijn voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder:

 • Lymfoedeem: Dit is de meest voorkomende indicatie voor lymfedrainage. Lymfoedeem kan optreden na een operatie, bestraling of trauma waarbij de lymfeklieren zijn beschadigd.
 • Chronische Veneuze Insufficiëntie: Deze aandoening, waarbij de aderen in de benen niet goed functioneren, kan ook baat hebben bij lymfedrainage.
 • Postoperatieve Zwelling: Na een operatie kan lymfedrainage helpen om zwelling en blauwe plekken te verminderen.
 • Fibromyalgie: Mensen met fibromyalgie kunnen ook baat hebben bij lymfedrainage vanwege de pijnverlichtende en ontspannende effecten.

Contra-indicaties

Hoewel lymfedrainage veel voordelen biedt, is het niet geschikt voor iedereen. Contra-indicaties omvatten:

 • Acute Infecties: Lymfedrainage kan de verspreiding van infecties bevorderen, dus het is belangrijk om te wachten tot de infectie is genezen.
 • Hartfalen: Mensen met ernstig hartfalen moeten lymfedrainage vermijden, omdat het de belasting op het hart kan verhogen.
 • Diepe Veneuze Trombose: Deze aandoening, waarbij bloedstolsels zich vormen in de diepe aderen, kan verergeren door lymfedrainage.

Wat te verwachten tijdens een behandeling

Een typische lymfedrainage sessie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. De therapeut zal zachte, ritmische bewegingen gebruiken om de lymfestroom te stimuleren. De behandeling is meestal pijnloos en wordt vaak als zeer ontspannend ervaren. Na de sessie kan de patiënt zich moe voelen, wat een teken is dat het lichaam bezig is met het verwijderen van afvalstoffen.

Zelfzorg en onderhoud

Naast professionele lymfedrainage sessies, zijn er ook zelfzorgmaatregelen die patiënten kunnen nemen om de lymfestroom te bevorderen:

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen om de lymfestroom te stimuleren.
 • Gezonde Voeding: Een dieet rijk aan groenten, fruit en vezels kan bijdragen aan een gezond lymfestelsel.
 • Hydratatie: Voldoende water drinken is essentieel voor het behoud van een goede lymfestroom.
 • Huidverzorging: Het is belangrijk om de huid schoon en gehydrateerd te houden om infecties te voorkomen.

Samen met Cure+ naar een behandeling

Lymfedrainage is een effectieve therapie voor het verminderen van zwelling en het bevorderen van de algehele gezondheid van het lymfestelsel. Het biedt tal van voordelen, van pijnverlichting tot verbeterde immuunfunctie, en kan nuttig zijn voor een breed scala aan aandoeningen. Het is echter belangrijk om te overleggen met Cure+ om te bepalen of lymfedrainage geschikt is voor uw specifieke situatie.

Neem vandaag nog contact op met Cure+ voor een afspraak.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Lymfoedeem is een aandoening waarbij lymfevocht zich ophoopt in de weefsels, wat leidt tot zwelling. Het wordt vaak behandeld met lymfedrainage, een massagetechniek die de lymfestroom stimuleert en overtollig vocht verwijdert.


Lymfedrainage is over het algemeen veilig, maar sommige mensen kunnen zich na de behandeling moe voelen. Dit is een teken dat het lichaam bezig is met het verwijderen van afvalstoffen. Het is belangrijk om te overleggen met een zorgverlener voordat u met de behandeling begint.


U kunt uw lymfestroom thuis verbeteren door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende water te drinken en goed voor uw huid te zorgen. Deze zelfzorgmaatregelen kunnen helpen om de effecten van professionele lymfedrainage sessies te ondersteunen.