Lymfedrainage / Oedeemtherapie

Zachte massagetechniek om overtollig lymfevocht af te voeren

Bij lymfedrainage of oedeemtherapie wordt door middel van zachte massage het lymfestelsel gestimuleerd om te veel aan vocht af te voeren.

Lymfe / oedeem is een ophoping van vocht of vet in het lichaam. Het lichaamsdeel waar de ophoping zit kan pijnlijk, zwaar, tintelend of gespannen aanvoelen waardoor u beperkt wordt in dagelijkse activiteiten. De oedeemtherapeut heeft diverse methodes om deze ophoping weg te krijgen en u de bewegingsvrijheid terug te geven.

Lymfoedeem

Als de lymfevaten plaatselijk niet in staat zijn het lymfevocht af te voeren ontstaan er vochtophopingen die lymfoedeem worden genoemd. Lymfoedeem heeft voornamelijk een medische oorzaak maar kan ook een aangeboren afwijkingen in het lymfesysteem zijn.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Vaak komt lymfoedeem voor na het ondergaan van een operatie, bestralingen, plastische chirurgie, spataderen, tumor, trauma of infectie. Deze oorzaken triggeren een verstoring van de aan- en afvoer van het vocht naar dat lichaamsdeel waardoor ophopingen van vocht en eiwitten ontstaan.

Lipoedeem

Wanneer een ophoping uit vetweefsel bestaat kan dit gaan om lipoedeem. Deze vetophopingen zijn symetrisch en komen vaker voor bij vrouwen.

Mogelijke behandelingen bij lymfedrainage of oedeemtherapie:

  • Manuele lymfedrainage
  • Compressietherapie
  • Oefentherapie
  • Ademhalingstherapie

Voorlichting

Hoe kan u het beste omgaan met oedeem of hoe kan u het (bijvoorbeeld na een operatie) voorkomen? De oedeemtherapeut biedt hulp, steun en advies.