Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, spieren en zenuwen. Deze therapie wordt uitgevoerd door een manueel therapeut, die extra scholing heeft gevolgd na de basisopleiding fysiotherapie. Manuele therapie kan effectief zijn bij diverse klachten, waaronder nek- en rugpijn, schouderklachten , en hoofdpijn die voortkomt uit problemen met de wervelkolom.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode die zich richt op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van pijn in gewrichten en spieren. De manueel therapeut maakt gebruik van specifieke technieken, zoals mobilisaties en manipulaties, om de functie van de gewrichten te herstellen. Deze technieken kunnen variëren van zachte bewegingen tot snellere, meer krachtige bewegingen, afhankelijk van de aard van de klacht en de conditie van de patiënt.

Doel van manuele therapie

Het primaire doel van manuele therapie is om de normale bewegingsfunctie van het lichaam te herstellen en pijn te verminderen. Dit wordt bereikt door:

 • Het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten.
 • Het verminderen van spierspanning.
 • Het verbeteren van de houding en bewegingspatronen.
 • Het bevorderen van de algehele functionaliteit en kwaliteit van leven.

Indicaties

Manuele therapie kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten, waaronder:

 • Nek- en rugklachten : Vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, overbelasting of degeneratieve veranderingen.
 • Schouderklachten: Zoals impingement syndroom, frozen shoulder of rotator cuff problemen.
 • Hoofdpijn: Vooral spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn, die hun oorsprong vinden in de nek.
 • Kaakklachten: Problemen met het kaakgewricht (TMJ) kunnen ook effectief worden behandeld met manuele therapie.
 • Sportblessures: Zoals verstuikingen, spierverrekkingen en andere acute of chronische sportgerelateerde klachten.

Behandeltechnieken

De manueel therapeut maakt gebruik van verschillende technieken om de klachten te behandelen:

 • Mobilisaties: Langzame, gecontroleerde bewegingen om de mobiliteit van een gewricht te verbeteren.
 • Manipulaties: Snelle, korte bewegingen die vaak gepaard gaan met een hoorbare ‘krak’, bedoeld om de gewrichtsfunctie te herstellen.
 • Spiertechnieken: Zoals rekken en masseren om spierspanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.
 • Oefentherapie: Specifieke oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de spieren te verbeteren.

Voorbereiding en verwachtingen

Voorafgaand aan de behandeling zal de manueel therapeut een uitgebreide intake doen om de aard van de klachten te begrijpen. Dit omvat een gesprek over de medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende diagnostische tests. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt.

Tijdens de behandeling kan de patiënt verschillende sensaties ervaren, variërend van lichte druk tot een kortstondige, scherpe pijn bij manipulaties. Het is normaal om na de behandeling enige stijfheid of spierpijn te voelen, vergelijkbaar met de sensaties na een intensieve training.

Voordelen van manuele therapie

Manuele therapie biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Snelle pijnverlichting: Veel patiënten ervaren direct na de behandeling een vermindering van pijn en een verbetering van de mobiliteit.
 • Verbeterde functie: Door de gewrichten en spieren weer optimaal te laten functioneren, kunnen dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden uitgevoerd.
 • Preventie van toekomstige klachten: Door het verbeteren van de houding en bewegingspatronen, kan manuele therapie helpen om toekomstige klachten te voorkomen.
 • Holistische benadering: Manuele therapie kijkt naar het lichaam als geheel en richt zich niet alleen op de symptomen, maar ook op de onderliggende oorzaken van de klachten.

Risico’s en contra-indicaties

Hoewel manuele therapie over het algemeen veilig is, zijn er enkele risico’s en contra-indicaties waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Risico’s: Zoals bij elke medische behandeling, zijn er risico’s verbonden aan manuele therapie. Deze kunnen variëren van milde bijwerkingen zoals spierpijn en stijfheid tot zeldzame, ernstigere complicaties zoals zenuwbeschadiging of verergering van de klachten.
 • Contra-indicaties: Manuele therapie is niet geschikt voor iedereen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige osteoporose, acute ontstekingen, of bepaalde neurologische aandoeningen, moeten deze therapie vermijden.

Neem contact op met Cure+ voor de mogelijkheden

Manuele therapie is een effectieve behandelmethode voor een breed scala aan klachten aan het bewegingsapparaat. Door het toepassen van specifieke technieken kan de manueel therapeut helpen om pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de algehele functionaliteit te herstellen. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren manueel therapeut te raadplegen om de beste resultaten te bereiken en mogelijke risico’s te minimaliseren.

Neem vandaag nog contact op met Cure+ om de mogelijkheden van manuele therapie in uw situatie te bespreken. We staan u graag te woord en helpen u verder.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich specifiek richt op de behandeling van gewrichten en de wervelkolom. Fysiotherapie daarentegen heeft een breder werkveld en richt zich op het behandelen van een breed scala aan lichamelijke klachten door middel van oefeningen, massages en andere technieken.


Het aantal benodigde sessies varieert per persoon en hangt af van de aard en ernst van de klachten. Sommige patiënten ervaren al na enkele behandelingen verbetering, terwijl anderen mogelijk meerdere sessies nodig hebben voor optimale resultaten.


Tijdens de behandeling kunnen sommige technieken, zoals manipulaties, kortstondige pijn of ongemak veroorzaken. Echter, de meeste patiënten ervaren na de behandeling een vermindering van pijn en een verbetering van de mobiliteit. Het is normaal om na de sessie enige stijfheid of spierpijn te voelen, vergelijkbaar met de sensaties na een intensieve training.