Focusgebied icoon

Bekkenklachten

Neem uw klachten serieus

Bekkenklachten zijn een veelvoorkomend probleem die zowel mannen als vrouwen kunnen treffen. Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen te begrijpen om effectief met deze aandoening om te gaan.

Oorzaken van bekkenklachten

Bekkenklachten kunnen door diverse factoren worden veroorzaakt. Een van de meest voorkomende oorzaken is overbelasting van de bekkenbodemspieren, wat kan gebeuren tijdens zwangerschap, bevalling of door zware lichamelijke arbeid. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Trauma: Een ongeluk of letsel dat directe schade toebrengt aan het bekkengebied.
 • Ontstekingsziekten: Aandoeningen zoals bekkenontsteking kunnen leiden tot chronische pijn.
 • Posturale problemen: Onjuiste houding of langdurig zitten kan druk uitoefenen op het bekken en pijn veroorzaken.
 • Neurologische aandoeningen: Aandoeningen die de zenuwen in het bekkengebied beïnvloeden, kunnen ook pijn veroorzaken.

Symptomen van bekkenklachten

De symptomen van bekkenklachten kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in het bekkengebied: Dit kan variëren van een doffe pijn tot scherpe steken.
 • Moeilijkheden met urineren of ontlasten: Pijn of ongemak tijdens deze activiteiten kan wijzen op bekkenklachten.
 • Pijn tijdens seksuele activiteit: Dit is een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen met bekkenklachten.
 • Lage rugpijn: Vaak gerelateerd aan en verergerd door bekkenproblemen.

Mogelijke behandeling

De behandeling van bekkenklachten hangt af van de specifieke oorzaak en de ernst van de symptomen. Enkele veelgebruikte behandelmethoden zijn:

 • Fysiotherapie: Gespecialiseerde oefeningen kunnen helpen om de spieren in het bekkengebied te versterken en te stabiliseren.
 • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om structurele problemen in het bekken te corrigeren.
 • Psychologische ondersteuning: Omdat chronische pijn invloed kan hebben op uw mentale gezondheid, kan psychologische ondersteuning of therapie nuttig zijn.

Het is essentieel voor patiënten met bekkenklachten om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Een vroegtijdige behandeling kan helpen om de symptomen effectief te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Cure+ wil graag samen met u kijken naar de mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien wat we voor u kunnen betekenen.

Cure+ staat voor u klaar

De spieren rondom het bekken hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en bij gemeenschap. Bekkenklachten in dit gebied komen vaak voor bij zwangere vrouwen, maar kunnen net zo goed bij vrouwen die niet zwanger  zijn, of bij mannen en kinderen voorkomen. Dit komt doordat de klachten meestal te maken hebben met plassen, ontlasten, seksualiteit, verzakkingen, irritatie en ontsteking in het bekkengebied. Onze bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut van Cure+ | Bekkenpraktijk Rijnmond biedt begrip en oplossingen.

Wanneer uw klachten uw dagelijks leven gaan beperken kan de ergotherapeut met u meekijken tijdens uw dagelijkse handelingen. Er wordt dan in kaart gebracht of het probleem daar terug te vinden is. Hierover kunnen praktische tips en adviezen gegeven worden. Bijvoorbeeld over zelfzorg, zorg voor een ander en/of het huishouden.

Al onze therapeuten zijn ingeschreven bij het BIG-register en in het kwaliteitsregister van onze beroepsgroep.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Ergonomische Zithouding

 • Juiste Stoelkeuze: Kies een stoel die goede ondersteuning biedt aan uw rug en bekken. Een stoel met een verstelbare rugleuning en zithoogte kan helpen om uw zithouding aan te passen aan uw specifieke behoeften.

 • Rugpositie: Zorg ervoor dat uw rug recht is met een lichte natuurlijke kromming in de onderrug. Dit helpt om de druk op het bekken te verminderen en ondersteunt een correcte houding.

 • Voetenpositie: Houd uw voeten plat op de grond of op een voetensteun. Dit zorgt voor stabiliteit en helpt bij het handhaven van een goede houding. #### Aanvullende Tips

 • Regelmatige Houdingswisselingen: Probeer regelmatig van houding te veranderen om langdurige druk op één deel van het lichaam te voorkomen. Dit kan helpen om spierspanning en pijn te verminderen.

 • Gebruik van Ergonomische Hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van ergonomische hulpmiddelen zoals een lendensteun of een ergonomisch kussen om extra ondersteuning te bieden aan uw onderrug en bekken.

Door deze richtlijnen te volgen, kunt u uw zithouding verbeteren en de impact van bekkenklachten verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze aanbevelingen algemeen zijn. Voor persoonlijk advies en begeleiding is het raadzaam om een fysiotherapeut of ergotherapeut te raadplegen. Neem daarvoor contact op met Cure+, wij helpen u graag verder!


Problemen bij urineren of ontlasten die kunnen wijzen op bekkenproblemen omvatten een reeks symptomen die verband houden met de functie en controle van de bekkenbodemspieren. Enkele van deze problemen zijn:

 • Urine-incontinentie: Het onvermogen om urine vast te houden, wat kan leiden tot ongewild urineverlies. Dit kan optreden tijdens activiteiten zoals hoesten, niezen, lachen of sporten.
 • Urgentie en frequentie van urineren: Een plotselinge, sterke drang om te urineren, die moeilijk te controleren is, en een toename in de frequentie van urineren, zelfs zonder een grote inname van vloeistoffen.
 • Obstipatie: Moeilijkheden of onregelmatigheden bij het ontlasten, wat kan duiden op problemen met de bekkenbodemspieren die de darmfunctie beïnvloeden.
 • Pijn tijdens het urineren of ontlasten: Pijn of ongemak tijdens deze activiteiten kan ook een indicatie zijn van bekkenbodemdisfunctie.

Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende bekkenbodemstoornissen, waaronder overactieve bekkenbodemspieren, zwakte van de bekkenbodemspieren, of andere structurele problemen in het bekkengebied. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling. Neem daarom contact op met Cure+ wanneer u bovenstaande problemen ervaart.

U kunt bij ons terecht voor...

Bekkenfysiotherapie
COVID-19 herstelzorg
Fysiotherapie
Lymfedrainage / Oedeemtherapie
Oefentherapie (Cesar/Mensendieck)
Psychosomatische fysiotherapie
Wandelgroep
Zwanger&Fit programma