Focusgebied icoon

ALS: Amyotrofische Laterale Sclerose

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS): begrijpen, behandelen en leven met de ziekte

Amyotrofische Laterale Sclerose, beter bekend als ALS, is een progressieve neurologische aandoening die een grote impact heeft op het leven van patiënten en hun naasten. Bij Cure+ begrijpen we de complexiteit van deze ziekte en bieden we gespecialiseerde zorg om de levenskwaliteit van ALS-patiënten te verbeteren. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van ALS, van diagnose tot behandeling en ondersteuning.

Wat is ALS?

ALS is een zeldzame aandoening die de motorische zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast. Deze zenuwcellen zijn verantwoordelijk voor de aansturing van onze spieren. Wanneer deze cellen afsterven, verliezen patiënten geleidelijk de controle over hun spieren, wat leidt tot verzwakking en uiteindelijk verlamming.

De ziekte ontwikkelt zich meestal tussen het 40e en 70e levensjaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Helaas is er nog geen genezing mogelijk voor ALS, maar met de juiste zorg en ondersteuning kunnen we de symptomen verlichten en de levenskwaliteit van patiënten verbeteren.

Symptomen van ALS

De symptomen van ALS kunnen variëren van persoon tot persoon en ontwikkelen zich vaak geleidelijk. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Spierzwakte in armen, benen, nek of borstkas
 2. Spierkrampen en spiertrekkingen
 3. Moeite met spreken, slikken of ademhalen
 4. Verlies van fijne motoriek
 5. Onverklaarbare vermoeidheid
 6. Emotionele labiliteit

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle symptomen bij elke patiënt voorkomen en dat de progressie van de ziekte per individu kan verschillen.

Diagnose en Behandeling

Bij Cure+ werken we samen met gespecialiseerde neurologen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Dit proces omvat vaak een combinatie van:

 • Uitgebreid neurologisch onderzoek
 • Elektromyografie (EMG)
 • Bloedonderzoek
 • MRI-scans
 • Spierbiopten

Hoewel er geen genezing is voor ALS, richten onze behandelingen zich op het vertragen van de ziekteprogressie en het verbeteren van de levenskwaliteit. We bieden een multidisciplinaire aanpak die kan bestaan uit:

 1. Medicatie: Om symptomen te verlichten en de ziekteprogressie te vertragen
 2. Fysiotherapie: Om spierkracht en mobiliteit te behouden
 3. Ergotherapie: Voor aanpassingen in de dagelijkse activiteiten
 4. Logopedie: Om spraak- en slikproblemen aan te pakken
 5. Ademhalingsondersteuning: Inclusief het gebruik van beademingsapparatuur
 6. Voedingsadvies: Om een gezonde voedingsstatus te behouden
 7. Psychologische ondersteuning: Voor patiënten en hun families

Leven met ALS

Het leven met ALS brengt unieke uitdagingen met zich mee, maar bij Cure+ geloven we dat met de juiste ondersteuning, patiënten een betekenisvol leven kunnen leiden. We moedigen patiënten aan om:

 • Open te communiceren met hun zorgteam over hun behoeften en zorgen
 • Deel te nemen aan ondersteunende activiteiten en groepen
 • Te blijven genieten van hobby’s en sociale interacties, aangepast aan hun mogelijkheden
 • Gebruik te maken van hulpmiddelen en technologieën die het dagelijks leven vergemakkelijken
 • Vooruit te plannen voor toekomstige zorgbehoeften

Onze toegewijde zorgverleners bij Cure+ staan klaar om patiënten en hun families te ondersteunen bij elke stap van hun reis met ALS.

Onderzoek en Hoop

Hoewel ALS momenteel ongeneeslijk is, wordt er wereldwijd intensief onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en mogelijke geneeswijzen. Bij Cure+ houden we de nieuwste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en nemen we waar mogelijk deel aan klinische studies om bij te dragen aan de vooruitgang in ALS-onderzoek.

Recente onderzoeksgebieden omvatten:

 • Gentherapie
 • Stamcelonderzoek
 • Ontwikkeling van nieuwe medicijnen
 • Verbetering van beademingstechnieken
 • Innovatieve revalidatiemethoden

We blijven hoopvol dat deze onderzoeken zullen leiden tot doorbraken in de behandeling van ALS.

Hulp bij ALS

Als u of een dierbare te maken heeft met ALS, aarzel dan niet om contact op te nemen met Cure+. Onze gespecialiseerde zorgverleners staan klaar om u te ondersteunen en te begeleiden bij elke stap van uw reis met ALS.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Hoewel de meeste gevallen van ALS niet erfelijk zijn, komt ongeveer 5-10% van de gevallen voor in families. Dit wordt familiaire ALS genoemd. Bij deze vorm is er vaak sprake van een genetische mutatie die de ziekte veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een familiegeschiedenis van ALS niet automatisch betekent dat iemand de ziekte zal ontwikkelen. Genetisch counseling kan helpen bij het begrijpen van de risico’s en opties voor families met een geschiedenis van ALS.


ALS en de ziekte van Lou Gehrig zijn in feite dezelfde aandoening. De term ‘ziekte van Lou Gehrig’ wordt vaak gebruikt in de Verenigde Staten, vernoemd naar de beroemde honkbalspeler die aan de ziekte leed. In de medische wereld en in veel andere landen wordt de term ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) gebruikt. Beide namen verwijzen naar dezelfde progressieve neurologische aandoening die de motorische zenuwcellen aantast.


Als naaste van iemand met ALS is uw steun van onschatbare waarde. Enkele tips om goed om te gaan met een ALS-patiënt zijn: – Blijf geduldig en begripvol, aangezien de ziekte de communicatie kan bemoeilijken. – Moedig onafhankelijkheid aan waar mogelijk, maar bied hulp aan wanneer nodig. – Informeer uzelf over ALS om de uitdagingen beter te begrijpen. – Neem deel aan ondersteuningsgroepen voor naasten van ALS-patiënten. – Zorg ook goed voor uzelf; neem regelmatig rust en zoek ondersteuning als u die nodig heeft. – Blijf positieve momenten creëren en koesteren, ondanks de uitdagingen van de ziekte. Onthoud dat het zorgteam van Cure+ er ook is om u als naaste te ondersteunen en te adviseren in deze moeilijke tijd.