Focusgebied icoon

Heup-, knie- of enkelklachten

Neem heup-, knie- of enkelklachten serieus

Heup-, knie- en enkelklachten zijn veelvoorkomende problemen die mensen van alle leeftijden kunnen treffen. Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is essentieel om de oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen te begrijpen om effectief met deze aandoeningen om te gaan.

Oorzaken

De oorzaken van heup-, knie- en enkelklachten zijn divers. Artrose is een veelvoorkomende oorzaak, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert. Bij de heup en knie kan dit leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Andere oorzaken kunnen zijn acute verwondingen zoals breuken of verstuikingen, overbelasting, en aandoeningen zoals tendinose en fibrose. Specifiek voor prothesen, zoals bij een heup- of knievervanging, kan falen optreden door infecties, botbreuken of mechanische slijtage.

Symptomen

Symptomen van heup-, knie- en enkelklachten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening. Pijn is het meest voorkomende symptoom, vaak verergerd door activiteit en verlicht door rust. Andere symptomen kunnen zijn zwelling, verminderde bewegingsvrijheid, een knarsend of krakend geluid tijdens beweging, en in ernstige gevallen, een onvermogen om het gewricht te belasten. Bij enkelklachten kan er ook instabiliteit zijn, wat leidt tot frequente verstuikingen of een gevoel van wankelen tijdens het lopen.

Behandeling van heupklachten, knieklachten en enkelklachten

De behandeling van heup-, knie- en enkelklachten hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Niet-chirurgische behandelingen omvatten fysiotherapie, waarbij oefeningen worden gebruikt om de kracht, flexibiliteit en algehele functie van het gewricht te verbeteren. Pijnmanagement kan worden bereikt door het gebruik van medicijnen zoals ontstekingsremmers of pijnstillers. In sommige gevallen kunnen injecties met corticosteroïden of hyaluronzuur nuttig zijn om ontsteking en pijn te verminderen.

Voor ernstigere gevallen, zoals bij geavanceerde artrose of ernstige mechanische beschadiging van het gewricht, kan chirurgische interventie noodzakelijk zijn. Dit kan variëren van arthroscopische chirurgie om beschadigd weefsel te verwijderen tot volledige gewrichtsvervangingen, zoals totale heup- of knieartroplastiek. De keuze voor een specifieke behandeling wordt gemaakt op basis van een grondige evaluatie door een specialist, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele behoeften en levensstijl van de patiënt.

Innovatieve behandelingen zoals gedragsgeoriënteerde graded activity (GRADIT) hebben ook aangetoond effectief te zijn, vooral bij patiënten met heup- of knieartrose. Deze aanpak richt zich op het geleidelijk verhogen van de activiteitenniveaus onder begeleiding van een therapeut, wat kan helpen bij het verbeteren van de fysieke functie en het verminderen van pijn op zowel korte als middellange termijn.

Cure+ kan u helpen

Als door een klacht aan heup, knie of enkel het lopen, rennen of traplopen niet meer soepel gaat, onderzoeken wij wat de oorzaak is. Afhankelijk van het resultaat uit dat onderzoek heeft u mogelijk baat bij sportfysiotherapie, oefentherapie of een van onze beweegprogramma’s.

Wanneer er sprake is van chronische of langdurige klachten kan een ergotherapeut samen met u bekijken hoe uw zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroot kan worden. Waarbij er ook aandacht zal zijn voor het veilig en zelfstandig verplaatsen zowel binnen als buitenshuis. Maar ook bij acute klachten kan ergotherapie u wellicht helpen. Wanneer u tijdelijk immobiel bent kan er vanuit de zorgverzekeraar eventueel een hulpmiddel vergoed worden. Dit kan het voor u in deze periode iets makkelijker maken.

Neem vandaag nog contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Symptomen van Heupklachten

Heupklachten kunnen zich manifesteren als pijn in de heupregio, die kan uitstralen naar de dij en de lies. Andere symptomen kunnen stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid in het heupgewricht omvatten. Patiënten kunnen ook moeite hebben met activiteiten zoals buigen of traplopen.

Symptomen van Knieklachten

Knieklachten worden vaak gekenmerkt door pijn in en rond de knie. Deze pijn kan verergeren bij activiteiten zoals lopen, rennen of knielen. Zwelling, stijfheid, en een gevoel van instabiliteit of dat de knie ‘op slot gaat’ zijn ook veelvoorkomende symptomen. In sommige gevallen kunnen patiënten een krakend of schurend geluid ervaren tijdens het bewegen van de knie.

Symptomen van Enkelklachten

Enkelklachten omvatten typisch symptomen zoals pijn, zwelling, en een beperkte bewegingsvrijheid van de enkel. Patiënten kunnen ook instabiliteit ervaren, wat leidt tot een verhoogd risico op verstuikingen. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van een zichtbare vervorming van de enkelstructuur als gevolg van letsel of chronische aandoeningen.

U kunt terecht op een van deze 12 locaties

GC Laan op Zuid

adres & openingstijden

OCA Rotterdam

adres & openingstijden

Locatie Eudokiaplein

adres & openingstijden

Praktijk Den Duijf

adres & openingstijden

Locatie Spijkenisse

adres & openingstijden

GC Katendrecht

adres & openingstijden

GC Afrikaanderwijk

adres & openingstijden

Locatie Barendrecht

adres & openingstijden

Locatie Vlaardingen

adres & openingstijden

Locatie Feijenoord

adres & openingstijden

U kunt bij ons terecht voor...

Beweegprogramma
Dry needling
Elastische steunkousen
Fysiotherapie
Lymfedrainage / Oedeemtherapie
McKenzie methode
Medical taping
Medisch fitness
Oefentherapie (Cesar/Mensendieck)
Psychosomatische fysiotherapie
Wandelgroep
Zorg1 Programma’s