Bekkenfysiotherapie

Alles wat je moet weten over bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten in het bekkengebied. Dit omvat de bekkenbodemspieren, de organen in het bekken en de omliggende structuren. Deze therapie is essentieel voor mensen die last hebben van bekkenpijn, incontinentie, seksuele disfunctie en andere gerelateerde problemen. In dit artikel bespreken we wat bekkenfysiotherapie inhoudt, voor wie het geschikt is, en wat je kunt verwachten van de behandeling.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op het verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren en het bekkengebied. De bekkenbodem is een groep spieren die de organen in het bekken ondersteunen, zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het controleren van de blaas en darmen, seksuele functie en het ondersteunen van de wervelkolom.

Voor wie is bekkenfysiotherapie geschikt?

Bekkenfysiotherapie kan nuttig zijn voor een breed scala aan mensen, waaronder:

 • Vrouwen na de bevalling: Veel vrouwen ervaren bekkenbodemproblemen na de bevalling, zoals incontinentie of verzakkingen.
 • Mannen met prostaatproblemen: Na een prostaatoperatie kunnen mannen problemen ondervinden met incontinentie of erectiestoornissen.
 • Mensen met chronische bekkenpijn: Dit kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen, zoals endometriose of interstitiële cystitis.
 • Mensen met incontinentie: Zowel urine- als fecale incontinentie kunnen effectief behandeld worden met bekkenfysiotherapie.
 • Mensen met seksuele disfunctie: Problemen zoals pijn tijdens het vrijen of erectiestoornissen kunnen ook aangepakt worden.

Wat zijn de oorzaken van bekkenbodemproblemen?

Bekkenbodemproblemen kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:

 • Zwangerschap en bevalling: De bekkenbodemspieren kunnen verzwakken door de druk van de zwangerschap en de bevalling.
 • Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen de bekkenbodemspieren hun kracht en elasticiteit verliezen.
 • Chirurgie: Operaties in het bekkengebied, zoals een prostaatoperatie, kunnen de bekkenbodemspieren be?Ænvloeden.
 • Chronische constipatie: Dit kan leiden tot overbelasting van de bekkenbodemspieren.
 • Overgewicht: Extra gewicht kan extra druk uitoefenen op de bekkenbodemspieren.

Hoe verloopt een behandeling?

Een behandeling bij een bekkenfysiotherapeut begint meestal met een uitgebreide intake en onderzoek. De therapeut zal vragen stellen over je klachten, medische geschiedenis en levensstijl. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om de functie van de bekkenbodemspieren te beoordelen.

Behandelmethoden

De behandeling kan verschillende methoden omvatten, zoals:

 • Oefeningen: Specifieke oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen.
 • Biofeedback: Een techniek waarbij sensoren worden gebruikt om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten en te visualiseren.
 • Manuele therapie: Hands-on technieken om spanning in de spieren en weefsels te verminderen.
 • Educatie: Informatie en advies over hoe je je bekkenbodemspieren kunt ondersteunen in het dagelijks leven.
 • Elektrostimulatie: Het gebruik van elektrische impulsen om de bekkenbodemspieren te activeren.

Wat zijn de voordelen van bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Verbeterde controle over de blaas en darmen: Dit kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.
 • Vermindering van pijn: Chronische bekkenpijn kan effectief worden verminderd.
 • Verbeterde seksuele functie: Veel mensen ervaren een verbetering in hun seksuele gezondheid na bekkenfysiotherapie.
 • Verhoogd zelfvertrouwen: Het beheersen van bekkenbodemproblemen kan het zelfvertrouwen en de algehele levenskwaliteit verbeteren.

Wat kun je verwachten van een sessie?

Tijdens een sessie zal de bekkenfysiotherapeut je begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen en technieken om je bekkenbodemspieren te verbeteren. De sessies zijn meestal individueel en op maat gemaakt, afhankelijk van je specifieke klachten en doelen. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je symptomen, zodat de therapeut je de best mogelijke zorg kan bieden.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de klachten en de voortgang die je boekt. Sommige mensen hebben slechts een paar sessies nodig, terwijl anderen een langere periode van behandeling nodig hebben. Je therapeut zal samen met jou een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw behoeften.

Neem vandaag nog contact op met Cure+ om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen!


Verdere verdieping op dit onderwerp

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich specifiek richt op het bekkengebied en de bekkenbodemspieren. Reguliere fysiotherapie richt zich op een breder scala aan lichamelijke klachten en blessures.


Symptomen van bekkenbodemproblemen kunnen onder andere incontinentie, bekkenpijn, pijn tijdens het vrijen en een zwaar gevoel in het bekkengebied zijn. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, kan een bekkenfysiotherapeut je helpen bij het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan.


Bekkenfysiotherapie is over het algemeen niet pijnlijk. Sommige technieken kunnen ongemakkelijk aanvoelen, maar de therapeut zal altijd proberen om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Het is belangrijk om eventuele ongemakken te bespreken met je therapeut, zodat de behandeling kan worden aangepast aan jouw comfortniveau.

Bekkenfysiotherapie kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven voor mensen met bekkenbodemproblemen. Door de juiste behandeling en begeleiding kunnen veel van deze klachten effectief worden aangepakt, wat leidt tot een verbeterde gezondheid en welzijn.