Focusgebied icoon

Nek-, schouder- of armklachten

Een probleem van alle leeftijden

Nek-, schouder- en armklachten zijn veelvoorkomende problemen die mensen van alle leeftijden kunnen treffen. Deze klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om de oorzaken te begrijpen, de symptomen te herkennen en de juiste behandelingen te kennen om deze aandoeningen effectief te beheersen.

Oorzaken van nek-, schouder- en armklachten

Nek-, schouder- en armklachten kunnen door diverse factoren worden veroorzaakt. Een van de voornaamste oorzaken is kortcyclische arbeid, waarbij repetitieve bewegingen zonder adequate pauzes leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten. Andere oorzaken omvatten:

 • Slechte ergonomie op de werkplek: Onjuiste houding tijdens het werken kan leiden tot spanning op de nek en schouders.
 • Ongevallen of trauma: Zoals whiplash of vallen die directe schade aan deze gebieden veroorzaken.
 • Chronische aandoeningen: Zoals artritis of degeneratieve ziektes die pijn en stijfheid veroorzaken.
 • Stress en spanning: Emotionele stress kan zich fysiek manifesteren in de vorm van gespannen spieren, vooral rond de nek en schouders.

Symptomen

De symptomen van nek-, schouder- en armklachten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: Dit kan variëren van een doffe pijn tot scherpe steken.
 • Stijfheid: Beperkte bewegingsvrijheid in de nek, schouders of armen.
 • Tintelingen of gevoelloosheid: Vooral in de armen en handen, wat wijst op mogelijke zenuwcompressie.
 • Zwakte: Verminderde kracht in de armen, schouders of handen.
 • Hoofdpijn: Vaak als gevolg van spanning of misalignement in de nek.

Behandelingen voor nek-, schouder- en armklachten

De behandeling van nek-, schouder- en armklachten hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Enkele effectieve behandelingen zijn:

 • Fysiotherapie: Gerichte oefeningen kunnen helpen de flexibiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en functie te herstellen.
 • Ergonomische aanpassingen: Het aanpassen van de werkplek kan helpen de belasting van nek, schouders en armen te verminderen.
 • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te beheersen.
 • Chiropractische zorg: Manipulatie van de nek kan in sommige gevallen verlichting bieden, hoewel het belangrijk is om zich bewust te zijn van de potentiële risico’s.
 • Stressmanagement: Technieken zoals mindfulness en yoga kunnen helpen de algehele spierspanning te verminderen.

Cure+ kan samen met u kijken welke mogelijkheden we kunnen aanbieden om u te helpen bij Nek- schouder of armklachten. Neem vandaag nog contact met ons op.


Verdere verdieping op dit onderwerp

Stress kan nekklachten veroorzaken door de fysiologische en psychologische reacties van het lichaam op stressvolle situaties. Wanneer een persoon stress ervaart, reageert het lichaam door de spieren aan te spannen, inclusief die in de nek. Deze aanhoudende spierspanning kan leiden tot nekpijn en -stijfheid. Bovendien kan stress leiden tot een verhoogde productie van cortisol, een stresshormoon, dat ontstekingsreacties in het lichaam kan verergeren, waardoor de pijn en het ongemak in de nek verder toenemen.

Daarnaast kan stress ook indirect nekklachten veroorzaken door het beïnvloeden van gedrag en levensstijlkeuzes. Mensen die onder stress staan, kunnen bijvoorbeeld een slechte houding aannemen tijdens het werken of slapen, minder bewegen, of ongezonde copingmechanismen zoals roken of overmatig alcoholgebruik aannemen, wat allemaal kan bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van nekklachten.

Hoewel de specifieke mechanismen waardoor stress nekklachten veroorzaakt niet direct worden besproken in de verstrekte bronnen, is het algemeen bekend in de medische literatuur dat er een verband bestaat tussen stress en musculoskeletale problemen, waaronder nekklachten. Het begrijpen en beheersen van stress door middel van stressmanagementtechnieken en een gezonde levensstijl kan daarom helpen bij het verminderen van nekklachten.


Fysiotherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan verlichting en herstel van nek-, schouder- en armklachten:

 1. Pijnverlichting: Fysiotherapie kan technieken gebruiken zoals warmte- en koudetherapie, elektrische stimulatie, en ultrageluid om pijn te verminderen. Deze methoden kunnen helpen om spierspanning te verminderen en ontstekingen te beheersen, wat direct bijdraagt aan pijnverlichting.

 2. Verbetering van de mobiliteit: Door middel van specifieke oefeningen kan fysiotherapie helpen om de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de nek, schouders en armen te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die stijfheid of beperkte mobiliteit ervaren als gevolg van hun klachten.

 3. Versterking van spieren: Fysiotherapie omvat vaak een reeks gerichte oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond de nek, schouders en armen. Sterkere spieren kunnen beter ondersteuning bieden aan de gewrichten en helpen om toekomstige klachten te voorkomen.

 4. Houdingscorrectie: Veel nek-, schouder- en armklachten worden veroorzaakt of verergerd door een slechte houding. Een fysiotherapeut kan advies en training bieden over hoe een goede houding aan te nemen tijdens dagelijkse activiteiten, wat kan helpen om de spanning op deze gebieden te verminderen.

 5. Ergonomisch advies: Fysiotherapeuten kunnen ook advies geven over ergonomische aanpassingen op de werkplek of thuis die kunnen helpen om de belasting van de nek, schouders en armen te verminderen. Dit kan onder meer het aanpassen van de hoogte van een bureau of stoel, het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, of het wijzigen van werktechnieken omvatten.

 6. Persoonlijk behandelplan: Fysiotherapie biedt een gepersonaliseerde benadering, waarbij een behandelplan wordt opgesteld dat is afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat de behandeling zo effectief mogelijk is.

Door deze veelzijdige aanpak kan fysiotherapie een cruciale rol spelen in het beheersen en verlichten van nek-, schouder- en armklachten, waardoor patiënten hun dagelijkse activiteiten met minder pijn en ongemak kunnen uitvoeren. Cure+ kan samen met u kijken of fysiotherapie of een andere behandeling geschikt is voor het verlichten of verhelpen van uw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op!

U kunt terecht op een van deze 13 locaties

GC Laan op Zuid

adres & openingstijden

OCA Rotterdam

adres & openingstijden

Zorgboulevard Maasstad

adres & openingstijden

Locatie Eudokiaplein

adres & openingstijden

Praktijk Den Duijf

adres & openingstijden

Locatie Spijkenisse

adres & openingstijden

GC Katendrecht

adres & openingstijden

GC Afrikaanderwijk

adres & openingstijden

Locatie Barendrecht

adres & openingstijden

Locatie Vlaardingen

adres & openingstijden

Locatie Feijenoord

adres & openingstijden

U kunt bij ons terecht voor...

Beweegprogramma
Dry needling
Fysiotherapie
Handtherapie
Lymfedrainage / Oedeemtherapie
Manuele therapie
McKenzie
Medical taping
Medisch fitness
Oefentherapie (Cesar/Mensendieck)
Psychosomatische fysiotherapie
Wandelgroep
Zorg1 Programma’s